Frågor och svar

Hur fungerar det med ROT?
När det gäller ROT-avdraget och hantverkare så är det i majoriteten av alla arbeten som utförs läge att titta över möjligheterna att kunna dra av på kostnaderna. ROT-avdraget, som det ser ut 2017, innebär att du som privatperson har möjlighet att dra av 30 procent av kostnaden för det arbete som utförs av hantverkaren. Det betyder alltså att om en elektriker tar 600 kronor i timmen, och behöver göra ett jobb som tar 10 timmar blir det totalt 6 000 kronor enbart för tjänsten. Men med ROT-avdraget har du möjlighet att ta bort 30 procent av den kostnaden, vilket i så fall skulle innebära att kostnaden enbart hamnar på 4 200 kronor eftersom att 1 800 kronor går via ROT. Det som dock är viktigt att tänka på är att du endast kan dra av upp till 50 000 kronor per år, och via ovanstående exempel betyder det att 1 800 kronor av de 50 000 kronorna är använda. Mer om ROT och reglerna kring det kan du läsa dig till på Skatteverkets hemsida.

Hur ska man tänka med offerter?
Offerter är ett väldigt bra sätt att ta in prisuppgifter på ett arbete från intressanta hantverkare. Precis som vi har varit inne på tidigare så kan det skilja sig ganska mycket mellan olika hantverkare, både i pris och kvalité, och med hjälp av offerter så gör du det möjligt för dig själv att kunna jämföra, analysera och till slut fatta ett beslut som du känner dig mest bekväm med. Tänk dock på att inte enbart låta plånboken styra, utan välj den hantverkare eller firma som både ger ett rimligt pris och har bra referenser att visa upp på utfört arbete.

Vad bör man ställa för frågor till referenser?
När det handlar om att ta reda på vad som gör en bra hantverkare bra så är det allra bästa alternativet att kontrollera de tidigare arbeten som gjort. Är det en seriös hantverkare som du har kontaktat så kommer denne också att kunna ge dig referenser som du kan höra av dig till. Frågan är dock vad det är du behöver fråga för att du ska kunna få en så rättvis bild som möjligt av hantverkaren. Här kommer några bra kontrollfrågor att ställa:

  • Blev resultatet av arbetet så som ni planerat?
  • Utfördes det inom den avtalade tiden?
  • Tillkom det kostnader för arbetet som inte fanns med i budgeten/avtalet?
  • Hur upplevde du noggrannheten från hantverkaren?
  • Om det var så att något gick fel, hur hanterade hantverkaren det?

Ska jag betala i förskott för arbetet?
Nej. Det ska du aldrig göra. Det enda du ska betala för är det arbetet som har blivit utfört enligt avtal med hantverkaren. Med andra ord så ska du akta dig för hantverkare som kräver att du betalar en del innan arbetet är klart.

Hur viktigt är det med avtal?
Det är alltid en säkerhet för båda parter att skriva ett avtal innan arbetet inleds. Känner du dig trygg och säker på att arbetet kommer att ske på ett bra sätt och att du litar helt på uppgifterna så är det kanske inte nödvändigt, men vi rekommenderar det starkt. I avtalet ska det finnas en plan för vad som ska göras, hur mycket det kommer att kosta, hur lång tid det tar med mera. Se därför till att alltid skriva avtal – det gör hela processen mycket tryggare.